Medische onderwerpen

behalve de onderwerpen corona en pijnbehandeling en palliatieve zorg

Pijn en lijden

Qua vak ben ik anesthesioloog, ‘narcotiseur’ zei men vroeger. Het interview ‘Ik wil juist wakker blijven’ in EO’s magazine Visie (2019) gaat over mijn ervaringen in dat vak. Daarbij ben ik gespecialiseerd in pijnbehandeling en palliatieve zorg. Daarover gaat een andere pagina van deze site.

Ook met allerlei andere vraagstukken op het gebied van de gezondheidszorg en de medische ethiek houd ik me al lange tijd bezig. Over sommige ervan verzorg ik ook presentaties. Dit zijn de volgende vier:

Orgaandonatie

De mogelijkheden van orgaandonatie spreken tot de verbeelding. De nieuwe wetgeving die in 2020 van kracht wordt, levert nieuwe vragen op. Hier twee korte een veel langer filmpje (via YouTube).

Over de procedure (1,5 minuut)
Procedure
Ingrijpend (1 minuut)
Ingrijpend
Wel of niet donor zijn? (50 min)
Wel of niet donor zijn?

Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen zijn aantrekkelijk. Zo blijkt ten minste uit de vele consulten van Nederlanders bij alternatieve genezers en de vele aankopen van kruidenmengsels en andere niet-reguliere behandelmethoden.

Maar hoe kan je alternatieve geneeswijzen beoordelen op mogelijke effectiviteit enerzijds en schadelijke gevolgen anderzijds?

Vaccinatie

Over het nut en de effectiviteit van vaccinaties worden regelmatig vragen gesteld. Zowel bij ‘kritische prikkers’ als in bevindelijk reformatorische kring zijn er twijfels.

Of dat terecht is en hoe daarop te reageren, bespreek ik in dit telefonisch interview (6 min) bij Groot Nieuws Radio op 20 juni 2019.

Moet alles wat kan?

De vraag komt op of alle medische doorbraken alleen gunstige effecten hebben en of ze op een gegeven moment geen gezondheidswinst meer brengen. Kortom, ‘Moet alles wat kan?’

Home Terug naar boven